Welke basistechnieken heb je bij het kickboksen?

Kickboksen is een vechtsport wat het beste omschrijft als een combinatie van karate en boksen. Kickboksen wordt beoefend als een manier om jezelf te verdedigen, als fitness routine of als contactsport.

Wellicht ken je de Thaise variant van kickboksen Muay Thai, “de vechtkunst van de 8 ledematen”. Hieruit zijn in de vorige eeuw het Japanse, Amerikaanse en Nederlandse kickboksen uit ontstaan. Bij Muay Thai mag je in een gevecht je vuisten, ellebogen, knieën en scheenbenen gebruiken. Daarnaast zijn ook clinching technieken geoorloofd die bij het kickboksen verboden zijn. Bij clinching houd je jouw tegenstander bij zijn achterhoofd beet en zet je beide ellebogen boven de borst, tegen het sleutelbeen aan.

Historisch gezien is kickboksen een hybride vechtsport en een combinatie van technieken en stijlen uit allerlei vechtsporten. Vanuit deze filosofie heeft kickboksen zich verder ontwikkeld tot MMA waarbij naast het trappen en stoten ook worsteltechnieken zijn toegevoegd.

Bij Buddho Leiden kun je zowel kickboksen als MMA beoefenen. Onze leden hebben verschillende beweegredenen om deze sport te beoefenen:

  • Topconditie te kweken
  • Vechtsport als hobby te beoefenen
  • Mentaal grenzen te verleggen en angst te overwinnen
  • Zelfverdedigingstechnieken te leren
  • Sterker te worden
  • Je lichaam te shapen

Bij Buddho begeleiden we beginnende kickboksers en vergevorderde MMA-beoefenaars. Als je voor het eerst start met de training dan is het handig als je bekend bent met de basistermen die de trainer tijdens de groepslessen naar je hoofd slingert.

Hieronder de verschillende stoten en schoppen die we tijdens een Buddho les er bij jou inslijpen.

Welke stoten heb je bij kickboksen?

Als je met kickboksen begint dan focus je vooral op de basistechnieken.

Jab: rechte stoot met de voorste vuist

jab stoot kickboksen en boksen

Cross: rechte stoot met de achterste vuist

cross basistechniek kickboksen en boksen

Hook: ronde stoot die kunt maken met zowel de voorste- als achterste vuist en laat landen op hoofd of lichaam.

rechterhoek op bokszak

Uppercut: een stoot van onder naar boven richting de kin

Met deze stoten kun je enorm veel verschillende combinaties maken en komen tijdens de training bij Buddho continu terug.

Welke stoten zijn er voor gevorderden?

Zodra je op automatisme de basistechnieken beheerst dan wordt het leuk om stoottechnieken voor gevorderden onder de knie te krijgen.

Spinning-backfist: hierbij roteert je lichaam om de eigen as en sla je met de achterkant van je achterste hand tegen het hoofd van je tegenstander.

via GIPHY

Flying-punch: je leunt op je voorste voet en springt, je achterste voet schop je naar achter en met je achterste hand stoot je naar voren. Ook wel liefkozend de Superman punch genoemd.

Cross-counter: Als je tegenstander jabbed dan is zijn voorste hand niet bij zijn gezicht om deze te verdedigen en kun jij van deze opening gebruik maken om er direct op te stoten.

Overhand: Je achterste hand maakt een halfronde, half verticale beweging waarbij je lichaamsgewicht gebruikt om de stoot met extra kracht te laten landen.

Welke schoppen heb je bij kickboksen?

Naast het stoten heb je natuurlijk ook nog de schoppen. Deze kun je wederom onderverdelen in basis- en gevorderde technieken.

De basistechnieken zijn:

Ronde trappen:

  • Low-kick – een ronde trap die landt op de zijkant van het dijbeen, net boven de knie.
  • Body-kick – een ronde trap richting het lichaam
  • High-kick – een ronde trap richting het hoofd
ronde lichaamstrap

Bij een ronde trap maak je een stapje met de voorste voet en wijzen de tenen naar buiten (hoek 90 0), je lichaam draai je naar de kant waar je tenen naar wijzen, de knie van je achterste been gaat omhoog en draait met de richting mee, daarna maak je een slaande beweging met je been en landt het scheenbeen op de plek waar je deze hebt gepland (been, lichaam of hoofd).

Voorwaartse trap

voorwaartse trap kickboksen
voorwaartse trap kickboksen

Je voorste- of achterste voet schop je recht vooruit waarbij de bal van je voet landt op de borst of het gezicht. Hoe verder jij je lichaam naar achter brengt, hoe verder jij je been kunt strekken en de ‘reach’ wordt vergroot. Zeer effectief om je tegenstander op afstand te houden.

Side kick: Je stoot met je achterste been recht vooruit en laat de hiel landen op been, lichaam of hoofd.

basistechnieken kickboksen

Gevorderde schoptechnieken bij kickboksen:

Hook kick: De tenen van je voorste voet verschuiven naar buiten, je achterste been til je op, breng je hiel naar je dijbeen en roteert mee, je voet op de grond draait verder door en wijst nu richting de tegenstander, in plaats van een ronde trap gaat je knie naar binnen en maak je een slaande beweging waarbij je hiel op het hoofd of het lichaam landt.

Axe-kick: hierbij gooi je je been in de lucht en op de weg naar beneden landt de hiel van je voet op je tegenstander.

Back-kick: hierbij roteert je lichaam om de eigen as en schop je met je hiel, recht vooruit je tegenstander op het lichaam of hoofd.

Sweeping: hierbij veeg je een been van je tegenstander weg en brengt hem of haar uit balans. Terwijl je tegenstander zijn balans wilt terugvinden ontstaan er kansen om een aanval in te zetten.

Daarnaast zijn er nog talloze varianten op de basistechnieken en heeft iedere kickbokstrainer zijn eigen stijl en brengt nuance aan op de wijze waarop een trap of stoot uitgevoerd moet worden.

Buddho heeft verschillende (kick)bokstrainers in dienst met ieder zijn eigen opleidings- en trainingsachtergrond. Deze variatie zorgt ervoor dat jij de techniek op verschillende manieren leert uitvoeren.

Woon in je de omgeving van Leiden Kom kickboksen bij Buddho!

Denk je erover om te beginnen met het beoefenen van boksen, kickboksen of MMA? Neem dan contact op en vraag naar de vrijblijvende proefles. Op deze manier kun je eenvoudig en vrijblijvend kennismaken met de sport.

Lees meer over boksen, kickboksen of MMA beoefenen bij Buddho

Kom sporten voor € 1,-

Schrijf je nu voor 1 Euro in en sport de maand mei VOLLEDIG GRATIS!